Τα Νέα του Συλλόγου
---------- . ----------
Έτος 2006

Ανακοίνωση 20061231: Εκδήλωση στην μνήμη του δασκάλου μας Νικολάου Σουκάκου.
Την Παρασκευή 29/12/2006, στις 6 μ.μ., έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων τιμητική εκδήλωση στην μνήμη του δασκάλου μας Νικολάου Σουκάκου, ο οποίος, κάτι που κανένας μας δεν εγνώριζε, διετέλεσε πρώτος δάσκαλος Μελισσίων Αττικής κατά το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του και συγκεκριμένα από το 1928 μέχρι το 1938. Στην συνέχεια υπηρέτησε στο «Λίτσειο» Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου και το 1953 μετατέθηκε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων όπου υπηρέτησε μέχρι το 1965 οπότε προήχθη σε Διευθυντή Α' Τάξεως και απεχώρησε κλείνοντας ουσιαστικά την σταδιοδρομία του. Ακολούθως και πριν από την συνταξιοδότησή του, ανέλαβε επί 1 έτος (1966-67) την διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
Η εκδήλωση του Δήμου Μελισσίων προκλήθηκε από μία εργασία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων, οι οποίοι στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Σχολείου τους συγκέντρωσαν επί διετία πλούσιο υλικό από κατοίκους των Μελισσίων σχετικά με την ιστορία της περιοχής και τον βίο των παλαιοτέρων κατοίκων της. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε και εκδόθηκε σε ένα καλαίσθητο βιβλίο και μέσα από τις σελίδες του έγινε γνωστό, εκτός των άλλων, ότι ο πρώτος δάσκαλος Μελισσίων ήταν ο γνωστός μας και λίαν σεβαστός και αγαπητός Νικόλαος Σουκάκος.
Ετσι, το απόγευμα της Παρασκευής 29/12/06, η αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μελισσίων ξεχείλισε από τόσο πολύ κόσμο, που τελικά έμειναν πολλοί όρθιοι. Ανάμεσα στον κόσμο διακρίναμε πολλούς αναβρυτινούς, αποφοίτους και καθηγητές. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκπροσώπησαν ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Δραμυτινός '57, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πουλάκος '62, το μέλος Κώστας Παπανδρέου '61 και ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64 που ήταν και ένας από τους ομιλητές της βραδυάς.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μελισσίων κυρία Χρύσα Ασμανίδου και ακολούθησαν η καθηγήτρια του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων, κυρία Γιώτα Λαμπίρη, μαθητές και μαθήτριες από την ομάδα που συνέλεξε και ταξινόμησε το ιστορικό υλικό και ένας παλαιός κάτοικος των Μελισσίων που πρόβαλε φωτογραφικό υλικό θυμίζοντας στους παρόντες Μελισσιώτες πρόσωπα και μέρη της περιοχής τους που σήμερα δεν υπάρχουν. Ο επόμενος ομιλητής αναφέρθηκε στην περίοδο που ο Νικόλαος Σουκάκος ήταν δάσκαλος στο «Λίτσειο» Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου και ακολούθησαν οι απόφοιτοι του Σχολείου μας Μιχάλης Διαμαντόπουλος '64 και Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64 που μίλησαν για τον δάσκαλό τους στην 6η Δημοτικού (το σχολ. έτος 1957-58) στα Ανάβρυτα. Σύντομη αναφορά στο έργο του αειμνήστου συναδέλφου του έκανε και ο καθηγητής μας κύριος Αλέξανδρος Καρτσακλής. Οι ομιλίες έκλεισαν με αυτή του αποφοίτου Τάκη Σουκάκου '58, ο οποίος με διπλή ιδιότητα, αυτή του γιου και του μαθητή, αναφέρθηκε, μιλώντας και για λογαριασμό του δίδυμου αδελφού του Γιάννη, στην ζωή και στο έργο του πατέρα τους, ο οποίος επετέλεσε σημαντικό έργο σε δύσκολες για την Ελλάδα περιόδους. Η ωραία εκδήλωση έκλεισε με όμορφα τραγούδια εκείνης της εποχής που τραγούδησε η χορωδός κυρία Λιλή Πιτσικουλάκη συνοδευόμενη από τον κ. Σάββα Σοράνογλου στο πιάνο.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061222α:
Η περυσινή επιτυχημένη έκδοση του Ημερολογίου 2006 του Συλλόγου υποχρέωσε το Δ.Σ. να επαναλάβει το εγχείρημα αποφασίζοντας την έκδοση Ημερολογίου 2007 σε μεγαλύτερο μέγεθος και με 16 σελίδες αφιερωμένες στο Σχολείο και τον Σύλλογο (αντί των 8 του περυσινού), ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες φωτογραφίες και κείμενα.
Την επιμέλεια της εκδόσεως είχε, όπως και πέρυσι, η σύζυγος του Α' Αντιπροέδρου του Συλλόγου, Γιώργου Δραμυτινού '57, η αγαπητή μας Καίτη Δραμυτινού, την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και από την θέση αυτή για το, όπως πάντοτε, τόσο καλαίσθητο αποτέλεσμα.
Παρ' όλο που υπάρχουν λεζάντες σε όλες τις φωτογραφίες, την ευθύνη για τις οποίες έχει ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64, θεωρούμε απαραίτητο να προσθέσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.
Τα ονόματα των αποφοίτων κάθε τάξεως συνοδεύονται και από φωτογραφία τους κατά την αποφοίτηση. Για τις τάξεις που δεν είχαμε κανονικές φωτογραφίες χρησιμοποιήσαμε αυτές που υπήρχαν στα περιοδικά του Συλλόγου (CD-2), στα οποία υπάρχουν φωτογραφίες όλων των τάξεων αποφοίτων εκτός από την τάξη του 1968, η οποία είναι και η μόνη φωτογραφία τάξεως που λείπει από το Ημερολόγιο!
Οι άλλες φωτογραφίες αντλήθηκαν από το 1ο CD του Συλλόγου καθώς και από το αρχείο του αειμνήστου Δημοσθένη Μητσόπουλου (που δεν συμπεριλαμβάνεται στο CD-1).
Πρέπει να μνημονευθεί ιδιαιτέρως, αφού ο χώρος του Ημερολογίου δεν επέτρεπε να συμπεριληφθεί εκεί πρόσθετη σημείωση, η περίπτωση της φωτογραφίας της τάξεως του 1976 (σελ. 11), τελευταίας τάξεως αποφοίτων του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, η οποία προέρχεται από το αρχείο του Δημοσθένη Μητσόπουλου και συνοδεύεται από πολύ χαρακτηριστική για το πνεύμα της εποχής εκείνης ιδιόχειρη λεζάντα του ιδίου. Σημειώνουμε εδώ, ότι, σύμφωνα με την λεζάντα και όπως διαβάζουμε στο περιοδικό εκείνου του σχολικού έτους, ως έκτακτη ανακοίνωση («επί του πιεστηρίου»), «... ο Δημοσθένης Μητσόπουλος προήχθη(!!!) και μετετέθη εις τας Κεντρικάς Υπηρεσίας του Εθνικού Ιδρύματος "ο Βασιλεύς Παύλος"... » (τα εντός παρενθέσεως θαυμαστικά είναι δικά μας).
Για τον Πίνακα Τιμής (φωτογραφία στην σελίδα 6) σημειώνουμε ότι καθιερώθηκε το 1957(;) και ήταν αφιερωμένος στην μνήμη του Andrew Cleland, ενός εξαιρετικού νέου εκπαιδευτικού, ο οποίος υπηρέτησε στα Ανάβρυτα κατά το σχολικό έτος 1955-56 ως καθηγητής Αγγλικών και ως Βοηθός Housemaster στον Πύργο αλλά το Καλοκαίρι του 1956 κόπηκε το νήμα της ζωής του σε τραγικό δυστύχημα κατά την διάρκεια αναρριχήσεως στις Αλπεις.
Η φωτογραφία του Σίμου Σιμούδη '68 στην σφαιροβολία (σελ. 15) είναι από τους ενδοσχολικούς αγώνες του Μαΐου 1968 (9-11/5/68). Στο αγώνισμα εκείνο της σφαιροβολίας, ο Σίμος Σιμούδης '68 του Ανατολικού επρώτευσε με 13,85 μ. αλλά, τελικά, το Κύπελλο του στίβου επήγε στον Υμηττό λόγω καλύτερης συνολικής βαθμολογίας.
Στην φωτογραφία με την μαθητική πυραμίδα (σελ. 15) που, όπως τελικά διαπιστώθηκε, είναι από τις γυμναστικές επιδείξεις που έγιναν στο Κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου στις 9 Δεκεμβρίου 1961, έχουν αναγνωρισθεί όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός αλλά ο χώρος δεν επέτρεπε την αναφορά τους στο ημερολόγιο. Είναι, από αριστερά, οι: Λύσ. Μηλιαρέσης ’63, Κ. Μητρόπουλος ’62 (κάτω), Πάρις Φραγκούλης ’66 (επάνω), Γ. Ποταμιάνος ’63, Παν. Κολιοβέτας ’63, Δημ.Ζαφειρίου ’63 (όρθιος), Φρ. Ζέης ’64, άγνωστος, Περ. Εμμανουήλ ’63 (κάτω), Βιδ. Μοσχάκης ’64 (επάνω) και Γ. Δασκαλόπουλος ’63. Πίσω δεξιά παρακολουθεί ο γυμναστής κ. Κ. Πολίτης και στο βάθος αριστερά ο γυμναστής κ. Κ. Πανίτσας.
Οποιος έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, συμπλήρωση, προσθήκη κλπ σχετικά με τις φωτογραφίες του Ημερολογίου, παρακαλούμε να ενημερώσει τον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64 ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ.

---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061221:
Με μικρή καθυστέρηση γίνεται η αναφορά στην εφετεινή Ημέρα των Αποφοίτων αλλά πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες που «τραβήξαμε» και θα μπορείτε να δείτε πιο κάτω, θα σας αποζημιώσουν.
Η σημαντικώτερη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου μας, η Ημέρα των Αποφοίτων εορτάσθηκε στο Σχολείο μας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006.
Από τις 11:30 το πρωί άρχισαν να προσέρχονται απόφοιτοι με τις οικογένειές τους, καθηγητές και πολλοί από το προσωπικό του Σχολείου και σχηματίσθηκαν τα πρώτα πηγαδάκια στον χώρο μεταξύ Πύργου και Ναΐσκου Αγ. Ανδρέα. Ο καιρός βοήθησε πολύ στην παραμονή μας στο ύπαιθρο και ο Ταμίας του Συλλόγου βρήκε την ευκαιρία να εισπράξει τις συνδρομές από τους οφειλέτες αλλά και να διαθέσει τα αναμνηστικά αντικείμενα του Συλλόγου.
Ενα νέο συλλεκτικό αντικείμενο παρουσιάσθηκε αυτή την φορά στους αποφοίτους. Πρόκειται για ένα μηχανικό μολύβι εξαιρετικής ποιότητας (από την Γερμανία) με χαραγμένο στο πλάι του το «anavryta.gr», ώστε εκτός από τα Ανάβρυτα να δοθεί έμφαση και στον ιστότοπο του Συλλόγου μας. Εκτός από το μηχανικό μολύβι, υπήρχε και το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2007. Εφέτος, 2η χρονιά που κυκλοφορεί, είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το περυσινό και περιέχει 16 σελίδες αφιερωμένες στο Σχολείο και στον Σύλλογο αντί των περυσινών 8. Για το ημερολόγιο αυτό θα γίνει πιο πάνω ιδιαίτερη αναφορά.
Ιδιαίτερη χαρά προξένησε σε όλους η άφιξη του κ. Σπύρου Τσικλητήρα, διοικητικού υπαλλήλου του Σχολείου από τους πλέον αγαπητούς στους μαθητές, ο οποίος σε προχωρημένη ηλικία ταξίδευσε από την Πάτρα για να παρευρεθεί στην εκδήλωση του Συλλόγου μεταφέροντας ένα μεγάλο εικόνισμα του Αγ. Ανδρέα, το οποίο προσέφερε για να τοποθετηθεί στο εκκλησάκι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκαταστάσεώς του.
Λίγο αργότερο έφθασαν στο Σχολείο ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων με την σύζυγό του Βασίλισσα Αννα Μαρία καθώς και ο κύριος Γιώργος Μαυροσκότης, ο χορηγός που ανέλαβε την ανακαίνιση του Ι.Ν. του Αγ. Ανδρέα. Παρ' όλο που οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εσωτερικό του Ναού όπου ο κ. Μαυροσκότης εξήγησε πώς ανέλαβε το έργο αυτό, στην μνήμη του πατέρα του Ανδρέα Μαυροσκότη, μετά από προτροπή του τότε (2004) Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σάββα Τσιτουρίδη, που εποπτεύει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), στο οποίο ανήκει η διαχείριση του Δάσους Συγγρού και των κτισμάτων μέσα σ' αυτό. Ανέφερε, επίσης, τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει ένα τέτοιο έργο καθώς και τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν κατά την πορεία των εργασιών καταλήγοντας ότι δεν θα αργήσει η ολοκλήρωση αυτών και η παράδοση του Ναϊσκου στην αρχική του μορφή.
Οι εξωτερικές εργασίες που έχουν προχωρήσει σημαντικά, δείχνουν ότι γίνεται πολύ προσεκτική δουλειά με αυτόν ακριβώς τον στόχο, της προσεγγίσεως στον μέγιστο δυνατό βαθμό της αρχικής μορφής του Ναΐσκου.
Παρ' όλο που ο Σύλλογός μας δεν έχει καμία θεσμική σχέση με το Δάσος Συγγρού και τον Ναΐσκο, η συναισθηματική σχέση είναι τέτοια που οδήγησε το Δ.Σ. του Συλλόγου να αποφασίσει την απονομή εικονίσματος του Αγ. Ανδρέα στον κ. Μαυροσκότη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το μεγάλο αυτό έργο που ανέλαβε. Το εικόνισμα αυτό, που μπορείτε να δείτε μαζί με την αφιέρωση στο πίσω μέρος του, πατώντας εδώ, επρόκειτο να απονείμει στον κ. Μαυροσκότη, εκ μέρους του Συλλόγου, ο Επίτιμος Πρόεδρος αυτού, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, κατά την διάρκεια του γεύματος που θα ακολουθούσε. Δυστυχώς, όμως, έκτακτο τηλεφώνημα ανάγκασε τον κ. Μαυροσκότη να αποχωρήσει πριν από το γεύμα αναβάλλοντας την απονομή για επόμενη εκδήλωση (ελπίζουμε συντόμως στα θυρανοίξια του Ναΐσκου).
Ακολούθησε ο Αγιασμός που τελέσθηκε στο προαύλιο του Ναΐσκου από τον ιερέα πατέρα Χρήστο, ο οποίος είναι και καθηγητής στο νυν Γυμνάσιο Αναβρύτων και αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί στο Ανατολικό, η μεγάλη αίθουσα του οποίου, ξαναπήρε από νωρίς το πρωί και για μία μόνον ημέρα την μορφή της παλαιάς τραπεζαρίας, με την βοήθεια της εταιρείας που είχε αναλάβει την σίτιση.
Η τραπεζαρία γέμισε από κόσμο και φωνές όπως τον παλιό καιρό προκαλώντας στους παρευρισκόμενους πολλά και ποικίλα συναισθήματα. Το φαγητό και τα γλυκίσματα ικανοποίησαν τους συνδαιτημόνες αλλά πιο πολύ από όλα ικανοποίησε η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε και η οποία βοήθησε να χαρακτηρισθεί η εφετεινή εκδήλωση ως μία από τις επιτυχέστερες που έχουν γίνει μετά την διακοπή της λειτουργίας του Ε.Ε.Α. (1976).
Μπορείτε να απολαύσετε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση πατώντας εδώ.
Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε θερμά και από την θέση αυτή το Ι.Γ.Ε., το Γυμνάσιο Αναβρύτων και τους εποπτεύοντες φορείς αυτού που για μία ακόμη χρονιά μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τους χώρους για την εκδήλωσή μας αυτή.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061207α:
Η Ημέρα των Αποφοίτων, η σημαντικώτερη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου μας, θα εορτασθεί στο Σχολείο μας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006.
Δυστυχώς, οι εργασίες ανακαινίσεως του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα δεν έχουν ολοκληρωθεί στον βαθμό που θα μας επιτρεπόταν να τελέσουμε τον Αγιασμό μέσα σ' αυτόν. Ετσι, ο Αγιασμός θα τελεσθεί στις 13:30 στον περίβολο του Ιερού Ναού ή στην σκεπασμένη βεράντα του Ανατολικού, ανάλογα με τον καιρό.
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο γεύμα στην αίθουσα της παλαιάς τραπεζαρίας του Ανατολικού.
Στην εκδήλωση αυτή επίτιμος καλεσμένος του Συλλόγου Αποφοίτων Ε.Ε.Α. θα είναι ο κ. Μαυροσκότης, Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ, με την δωρεά του οποίου, εις μνήμην του πατρός του Ανδρέα Μαυροσκότη, πραγματοποιούνται οι εργασίες ριζικής ανακαινίσεως του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα και στον οποίο θα απονείμει ειδική αναμνηστική/τιμητική πλακέτα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων.
Εκτός των άλλων εκπλήξεων, θα είναι έτοιμο και το Ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2007. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά την επιτυχία του περυσινού επετειακού (50 χρόνια Σ.Α.Ε.Ε.Α.) ημερολογίου, αποφάσισε να καθιερώσει την ετήσια έκδοση ημερολογίου φροντίζοντας να είναι έγκαιρα έτοιμο, ώστε εκτός από την συναισθηματική του αξία, να είναι και ουσιαστικά χρήσιμο στους αποφοίτους. Ετσι, το Ημερολόγιο του 2007 θα είναι μεγαλύτερο από το περυσινό σε μέγεθος και θα έχει 16 ολόκληρες σελίδες αφιερωμένες στα Ανάβρυτα.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061207β:
Στον καθιερωμένο αγώνα δρόμου 10.000 μέτρων, που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 5/11/06, συμμετείχε ο απόφοιτος Γιώργος Δραμυτινός '57 μαζί με τον νεώτερο γιο του Πάνο. Ο αγώνας αυτός διοργανώνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με τον ετήσιο Διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο και με παράλληλο αγώνα δρόμου 5.000 μέτρων. Την απονομή των επάθλων στους νικητές έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Στην φωτογραφία, οι Δραμυτινοί, πατέρας και γιος, τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο με εμφανή την κόπωση αλλά και με την ικανοποίηση της επιτυχημένης συμμετοχής σ' ένα τόσο σημαντικό διεθνή αγώνα. Γι' αυτό και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061126:
Την Κυριακή 26/11/06 και ώρα 11:45 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών το 40θήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος συναποφοίτου και φίλου Γιώργου Ζήρου ΄60.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061030α:
Η Ημέρα των Αποφοίτων, η σημαντικώτερη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου μας, θα εορτασθεί στο Σχολείο μας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006.
Για την εκδήλωση αυτή θα σταλούν εγκαίρως οι προσκλήσεις αλλά σημειώστε από τώρα την ημερομηνία για να προγραμματίσετε την συμμετοχή σας.
Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε οι εργασίες ανακαινίσεως του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να επιτρέψουν την τέλεση του Αγιασμού μέσα σ' αυτόν.
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο γεύμα στην αίθουσα της παλαιάς τραπεζαρίας.
Εκτός των άλλων εκπλήξεων, ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο και το Ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2007. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά την επιτυχία του περυσινού επετειακού (50 χρόνια Σ.Α.Ε.Ε.Α.) ημερολογίου, αποφάσισε να καθιερώσει την ετήσια έκδοση ημερολογίου φροντίζοντας να είναι έγκαιρα έτοιμο, ώστε εκτός από την συναισθηματική του αξία, να είναι και ουσιαστικά χρήσιμο στους αποφοίτους. Ετσι, το Ημερολόγιο του 2007 θα είναι μεγαλύτερο από το περυσινό σε μέγεθος και θα έχει περισσότερες σελίδες για τα Ανάβρυτα.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061030β:
Ο αγαπητός συναπόφοιτος Θωμάς Θεολόγης '55 προστέθηκε στον όχι μεγάλο αριθμό των συγγραφέων-αποφοίτων, όταν τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Φρειδερίκη και Παιδοπόλεις - Χωρίς φόβο και πάθος. Με αφορμή την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου»»., του οποίου είχε την καλωσύνη να μας στείλει ένα αντίτυπο.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει την απάντηση σε όσα ακούσθηκαν κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» (κανάλι «Α», 4 Φεβρουαρίου 2006), από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει τα σχετικά γεγονότα και, με αφορμή την απάντηση αυτή, ο Θωμάς σκιαγραφεί ένα τμήμα μιας όχι πολύ μακρινής περιόδου, το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό σήμερα.
Η μονομερής παρουσίαση ωρισμένων θέματων καθώς και η μερική ή ολική απόκρυψη κάποιων γεγονότων, ανεξάρτητα από το αν γίνονται συνειδητά ή όχι, με καλή ή κακή πρόθεση, δημιουργούν μία εσφαλμένη ή ελλιπή εικόνα και αφήνουν στον θεατή ή ακροατή την εντύπωση ότι η εικόνα αυτή είναι η μόνη σωστή.
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έγινε και στην τηλεοπτική εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», που προβλήθηκε από το κανάλι «Α» στις 4 Φεβρουαρίου 2006 και οδήγησε τον Θωμά να γράψει το ως άνω βιβλίο, ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια, να επισημάνει το ατόπημα της μονομερούς και ελλιπούς παρουσιάσεως και να ενημερώσει τους νεώτερους τόσο για μία πτυχή της Ιστορίας μας που αποτελεί και δικό του βίωμα όσο και για ένα μεγάλο έργο της Βασιλίσσης Φρειδερίκης, που ο ίδιος το εγνώρισε αλλά έκτοτε αποσιωπήθηκε.
Το βιβλίο είναι μικρό, καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και καθόλου κουραστικό, πράγμα που αποτελεί επιτυχία του συγγραφέα. Η τιμή του είναι 10,00 ευρώ και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή, ακόμη καλύτερα, να επικοινωνήσετε με τον ίδιο τον Θωμά Θεολόγη, στα τηλέφωνα 210 9412866 και 6974811606, για να σας το στείλει.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20061023:
Την ώρα που ετοιμαζόταν η ανακοίνωση για την Ημέρα Αποφοίτων 2006, μας πρόλαβε η θλιβερή είδηση για την απώλεια του αγαπητού μας συναποφοίτου και φίλου Γιώργου Ζήρου ΄60, Φύλακα κατά το σχολικό έτος 1959-60.
Η κηδεία του έγινε την Δευτέρα 23/10/06 στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων.
Στην οικογένεια του αγαπητού μας Γιώργου εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας καθώς και πολλών αναβρυτινών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έμαθαν την θλιβερή είδηση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Συλλόγου μας και έσπευσαν να εκφράσουν την μεγάλη λύπη τους και την συμπαράστασή τους προς τους δικούς του.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060609:
Ξανάρχισαν στα Ανάβρυτα οι εργασίες συντηρήσεως του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα
Από την Δευτέρα 5/6/06, το συνεργείο του χορηγού κ. Μαυροσκότη ξανάπιασε δουλειά στο εργοτάξιο του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα, στα Ανάβρυτα, και από ό,τι φαίνεται οι εργασίες θα συνεχισθούν κανονικά.
Σήμερα, Παρασκευή 9/6/06, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο οι επιβλέπουσες το έργο από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθούν για την επανέναρξη των εργασιών και να συντάξουν την έκθεσή τους για την πορεία του έργου ενημερώνοντας σχετικώς και τον Υπουργό Πολιτισμού. Στην συνάντηση, πέραν βέβαια του υπεύθυνου εργολάβου, ήταν παρών ο Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. κ. Κ. Μπέσης καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Ε.Ε.Α., Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64.
Οι εντυπώσεις του Ειδικού Γραμματέα μας ήσαν άριστες τόσο από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το έργο από όλες τις πλευρές (ΙΓΕ, Υπουργείο Πολιτισμού, εργολάβος) όσο και από το ενδιαφέρον όλων να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το έργο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στην πορεία του, διότι πολλά από τα υλικά κατασκευής δεν υπάρχουν πλέον αλλά σπανίζουν και οι τεχνίτες που έκαναν τέτοιες δουλειές (π.χ. τα θολωτά ξύλινα παράθυρα με τα πολλά καμπύλα μέρη). Τόσον, όμως, ο εργολάβος όσο και οι επιβλέπουσες αρχιτέκτονες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες έχουν παρακολουθήσει το έργο από την αρχή και έχουν πολύ καλή γνώση αυτού, έχουν την αισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις, ώστε να ξαναδούμε το εκκλησάκι μας καινούργιο, όπως ήταν όταν κατασκευάσθηκε. Συζητήθηκαν πάμπολλες λεπτομέρειες που επηρεάζουν το έργο και ο εργολάβος έδειξε, ότι είναι ενήμερος και προετοιμασμένος να καλύψει όλα τα θέματα. Ακόμη και η προστασία των υαλοπινάκων από τυχόν «απροσεξίες» των περαστικών συζητήθηκε καθώς και η ρύση των ομβρίων υδάτων αφού ο δρόμος που ανεβαίνει από την είσοδο του Σχολείου είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το προαύλιο του ναΐσκου. Στο τελευταίο αυτό θέμα, ο Σύλλογός μας προσφέρθηκε να βοηθήσει με μία κατάλληλη τοπογραφική μελέτη.
Ελπίζουμε, ότι η αισιοδοξία που διαφάνηκε από την σημερινή συνάντηση θα διατηρηθεί και, τον Σεπτέμβριο, θα δώσει την θέση της στην ικανοποίηση από το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ακολουθούν λίγες φωτογραφίες του εργοταξίου από την σημερινή επίσκεψη. BR>
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060608:
Αποτελέσματα εκλογών εις ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ
Κατά τις πρόσφατες εκλογές στο ΕΒΕΑ (3-5/6/06) εξελέγησαν, με τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση» του κ. Κων/νου Μίχαλου, ο απόφοιτος Δημήτρης Δημητρίου '71, 2ος στο Βιομηχανικό Τμήμα και ο Νίκος Σοφιανός, γιος του Κώστα Σοφιανού '57, 4ος στο Εμπορικό Τμήμα. Ο Γιώργος Κατσάμπας, γιος του Βασίλη Κατσάμπα '58, που έβαλε υποψηφιότητα για πρώτη φορά, είναι 4ος αναπληρωματικός στο Εμπορικό Τμήμα του ιδίου συνδυασμού.
Στις αντίστοιχες εκλογές του Ε.Β.Ε.Πειραιώς (3-4/6/06) εξελέγησαν αμφότεροι οι απόφοιτοι, Κώστας Γιαννίδης '64, στο Βιομηχανικό Τμήμα και Χρήστος Κασιμάτης '73, στο Εμπορικό Τμήμα, με τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό «Πειραιάς-Ανάπτυξη» του κ. Γεωργίου Κασιμάτη.
Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες και Καλή Επιτυχία στο έργο τους.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060519α:
Εκλογές Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στις αρχές Ιουνίου 2006.
Πληροφορούμαστε ότι τουλάχιστον τρεις απόφοιτοι και δύο παιδιά αποφοίτων συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της χώρας, οι οποίες θα γίνουν στο μεν Ε.Β.Ε. Αθηνών στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2006 στο δε Ε.Β.Ε. Πειραιώς στις 4 και 5 Ιουνίου 2006.
Συγκεκριμένα, στο Εμπορικό Τμήμα του Ε.Β.Ε.Αθηνών είναι υποψήφιοι, με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση» του κ. Κων/νου Μίχαλου, ο Γιώργος Κατσάμπας, γιος του Βασίλη Κατσάμπα '58 και ο Νίκος Σοφιανός, γιος του Κώστα Σοφιανού '57.
Στο Βιομηχανικό Τμήμα του Ε.Β.Ε.Αθηνών είναι υποψήφιος, με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση» του κ. Κων/νου Μίχαλου, ο απόφοιτος Δημήτρης Δημητρίου '71.

Στο Εμπορικό Τμήμα του Ε.Β.Ε.Πειραιώς είναι υποψήφιος, με τον συνδυασμό «Πειραιάς-Ανάπτυξη» του κ. Γεωργίου Κασιμάτη, ο απόφοιτος Χρήστος Κασιμάτης '73.
Στο Βιομηχανικό Τμήμα του Ε.Β.Ε.Πειραιώς είναι υποψήφιος, με τον συνδυασμό «Πειραιάς-Ανάπτυξη» του κ. Γεωργίου Κασιμάτη, ο απόφοιτος Κώστας Γιαννίδης '64.

Όσοι ψηφίζουν ας δώσουν μία από τις επιτρεπόμενες ψήφους στους ανωτέρω υποψηφίους. Όσοι δεν ψηφίζουν αλλά έχουν οποιαδήποτε επαφή με μέλη των Ε.Β.Ε., τα οποία ψηφίζουν, ας τους ενημερώσουν σχετικώς και ας τους προτρέψουν να δώσουν μία από τις ψήφους τους σ' αυτούς.
Όσοι γνωρίζουν τυχόν άλλους αποφοίτους-υποψηφίους παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικώς.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060519β:
Παγκόσμιο Κύπελλο Χόκεϋ Βετεράνων (Veterans World Cup), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Γερμανία.
Από 10 έως 15 Σεπτεμβρίου 2006 θα διεξαχθεί στο Κρέφελντ (Krefeld) της Γερμανίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Χόκεϋ Βετεράνων (Veterans World Cup) την ίδια περίοδο με το Παγκόσμιο Κύπελλο Χόκεϋ Ανδρών (Men's World Cup) που θα διεξαχθεί στο νέο εθνικό στάδιο χόκεϋ του κοντινού Μαίνχενγκλάντμπαχ (Moenchengladbach). Μάλιστα, οι διοργανωτές θα έχουν φροντίσει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ των δύο γηπέδων των δύο πόλεων για όσους βετεράνους θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών.
Το Κύπελλο Βετεράνων θα περιλαμβάνει 3 κατηγορίες ανδρών (άνω των 45 ετών, άνω των 60 ετών και άνω των 65 ετών) και 2 κατηγορίες γυναικών (άνω των 35 ετών και άνω των 45 ετών). Από την χώρα μας θα συμμετάσχει μία ανδρική ομάδα βετεράνων άνω των 45 ετών, οι "Hellenic Hockey Mentors", στην οποία περιλαμβάνονται και πολλοί απόφοιτοι.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή (είτε αγωνιστική είτε απλή από αγάπη στο χόκεϋ ή στις εκδρομές) από άλλους αποφοίτους μας πρέπει να γίνει το συντομώτερο δυνατόν με e-mail στον Α' Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας, κ. Γιώργο Δραμυτινό '57, διότι η ομάδα που θα αντιπροσωπεύσει την χώρα μας θα «κατέβει» με αξιώσεις και πρέπει να προγραμματισθεί πολύ καλά η προετοιμασία της.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε παρακολουθώντας τον ιστότοπο hockey.gr.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060505:
Με λύπη πληροφορηθήκαμε, ότι απεβίωσε ο αντιπτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Ν. Σινούρης, πρώην Γενικός Διευθυντής του Σχολείου μας (τότε λειτουργούσε ως Γυμνάσιο Αριστούχων «ΑΝΑΒΡΥΤΑ»), ο οποίος διαδέχθηκε τον Ηλία Τσουκαλά στις 22/5/1972 και παρέμεινε και μετά το 1976 οπότε το Σχολείο μας συνέχισε με άλλο σύστημα. Ο Ευάγγελος Σινούρης είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1920, εφοίτησε στην Σχολή Ικάρων, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης και σε μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Η.Π.Α. κ.α.) και εσταδιοδρόμησε ως Αξιωματικός μέχρι τις ανώτατες βαθμίδες της Αεροπορίας. Πέραν της απασχολήσεώς του σε Πολεμικές Μονάδες και σε επιτελικά καθήκοντα, είχε και σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εκτός των άλλων θέσεων που κατέλαβε, υπηρέτησε ως Εκπαιδευτής και Διοικητής της Σχολής Ικάρων και διετέλεσε Υπαρχηγός Αεροπορίας και Διοικητής Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως.
Η κηδεία του έγινε σήμερα Παρασκευή 5/5/2006 στις 4:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060320:
Κοπή βασιλόπιττας 2006.
Η κοπή της βασιλόπιττας 2006 εορτάσθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.
Παρ' όλη την γενική απεργία και την κατά διαστήματα απειλή της βροχής, η συμμετοχή των αποφοίτων ήταν αθρόα. Οι περισσότεροι ήρθαν με τα έτερα ημίσυ τους, εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάξεις, παλαιότερες και νεώτερες και, όπως πάντοτε, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και έντονα αναβρυτινή.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Απόστολος Κάλλιος '56, έκοψε την βασιλόπιττα μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα και μία μικρή αναφορά στις προσπάθειες του Δ.Σ. για συχνότερη επαφή των αποφοίτων, για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκαταστάσεως του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα, που εδώ και καιρό έχουν σταματήσει, για την έκδοση του πρώτου επιτραπέζιου ημερολογίου 2006, το οποίο έγινε ανάρπαστο και για την έκδοση αναμνηστικού DVD-ROM με φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από την σχολική και μετασχολική ζωή, ταξινομημένο κατά θεματικές ενότητες. Το DVD-ROM αυτό ήταν ιδέα, υλοποίηση και ευγενής προσφορά του συναποφοίτου μας Λέανδρου Αναγνωστόπουλου '59, προβαλλόταν σε μεγάλη οθόνη καθ' όλη την διάρκεια της εκδηλώσεως και μοιράσθηκε δωρεάν σε όλους τους αποφοίτους και καθηγητές που ήσαν εκεί. Στους υπολοίπους θα σταλεί με έξοδα του Συλλόγου.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον επόμενο χρόνο με αποδοχή από το Δ.Σ. του αιτήματος πολλών αποφοίτων να γίνεται η εκδήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Πατήστε εδώ για να δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060303:
Κοπή βασιλόπιττας 2006.
Η κοπή της βασιλόπιττας 2006 θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 και ώρα 7:30 μ.μ., στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς (Δηληγιάννη 66).
Οι σχετικές προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί. Σημειώστε την ημερομηνία και δώστε όλοι το «παρών» οικογενειακώς. Τα έξοδα θα είναι, όπως κάθε χρόνο, του Συλλόγου.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060303β:
Αθλητικές επιτυχίες.
Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της 28ης Φεβρουαρίου 2006, ότι οι εθνικές μας ομάδες ξιφασκίας εφήβων και νέων επέστρεψαν από τους Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στην Βουλγαρία με μεγάλη συγκομιδή μεταλλίων (6 χρυσά, 7 ασημένια και 8 χάλκινα) και την 2η θέση στην γενική κατάταξη. Το ενδιαφέρον για τους αναβρυτινούς είναι, ότι στην εθνική ομάδα ξιφασκίας των νέων συμμετέχει ο Γιώργος Καραπάνος, γιος του αποφοίτου Βασίλη Καραπάνου '75, ο οποίος πήρε χρυσό μετάλλιο στο ξίφος ασκήσεως νέων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγαπητός μας Γιώργος πετυχαίνει διεθνή νίκη αφού ασχολείται από μικρός με την ξιφασκία και έχει επανειλημμένως τιμήσει τα ελληνικά χρώματα συμμετέχοντας με την εθνική ομάδα σε διεθνείς αγώνες. Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο και ευχόμαστε να συνεχίσει την λαμπρή του πορεία και να τον δούμε και στους Ολυμπιακούς αγώνες.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060303γ:
Συνέντευξη αποφοίτου σε εφημερίδα
Στην οικονομική εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» της 14ης Ιανουαρίου 2006 δημοσιεύθηκε συνέντευξη του αποφοίτου Κώστα Γιαννίδη '64 ως προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής. Την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060203:
Ακτίνα φωτός για την συνέχιση των εργασιών επισκευής του ναΐσκου του Αγ. Ανδρέα
Με φροντίδα και επίμονες ενέργειες του Προέδρου του Συλλόγου μας Απόστολου Κάλλιου '56 κινήθηκε η βαριά ρόδα και σύντομα θα ξαναρχίσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της αποκαταστάσεως του ναΐσκου του Αγ. Ανδρέα που είχαν σταματήσει προ πολλών μηνών. Ο Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε., κ. Κώστας Μπέσης, ανέλαβε προσωπικώς την ευθύνη για την ανεμπόδιστη εκτέλεση των εργασιών από τα συνεργεία του χορηγού κ. Γ. Μαυροσκότη. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε θεαματική πρόοδο, ώστε να μπορέσουμε να θαυμάσουμε και πάλι το κάλλος και το μεγαλείο του ναΐσκου.
---------- . ----------

Ανακοίνωση 20060202-03:
Την Πέμπτη 2/2/2006 πληροφορηθήκαμε με πολύ λύπη την απώλεια του πατέρα του αγαπητού μας Β' Αντιπροέδρου, Παντελή Πεχλιβανίδη '61. Η κηδεία έγινε την επομένη, στις 2:00 μ.μ., στον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.
Από τον Σύλλογό μας, απουσιάζοντος του Προέδρου εκτός Αθηνών, παρευρέθησαν ο Α' Αντιπρόεδρος Γ. Δραμυτινός '57, ο Ειδικός Γραμματέας, πολλά μέλη του Δ.Σ. καθώς και πολλοί απόφοιτοι με δυναμικώτερη παρουσία αυτή των συμμαθητών του Παντελή.
Εκφράζουμε και από την θέση αυτή τα θερμότατα συλλυπητήρια όλων μας στον αγαπητό μας Παντελή και στην οικογένειά του.
---------- . ----------


Στείλτε μας e-mail στη διεύθυνση: saeea@anavryta.org και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αποφοίτων και καθηγητών του Σχολείου.